Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Návštevník   /   BLOG   /   Prečo seniori cestujú do L. Mikuláša - 8 dôvodov

Prečo seniori cestujú do L. Mikuláša - 8 dôvodov

Liptovský Mikuláš patrí k vyhľadávaným a obľúbeným cieľom výletov seniorov. Prečo? Nachádzajú tu  príjemné, takmer idylické prostredie uprostred krásnej prírody, s množstvom zaujímavých architektonických pamiatok, múzeí a galérií, rozvoniavajúcimi haluškami aj relaxom v známom aquaparku. Kam sa v Liptovskom Mikuláši vybrať a čo rozhodne navštíviť?

Tu je 8 tipov:

1. POKOJNÉ PRECHÁDZKY POMEDZI STAROBYLÉ DOMINANTY HISTORICKÉHO CENTRA

Historické centrum, ktoré je už 30 rokov vyhlásené za pamiatkovú zónu, je zároveň pešou zónou. Priam vás bude lákať na nerušené prechádzky po hlavnom Námestí osloboditeľov a jeho priľahlých uličkách. Hneď na vstupe na pozadí historických architektonických pamiatok upúta vašu pozornosť moderná Fontána Metamorfózy svojimi otáčavými farebnými blokmi. Nesie posolstvo plynutia času, nových myšlienok a tiež symbolizuje lopatky turbín. A prečo práve turbíny? V čase, keď boli turbíny najpokrokovejšími a najvýkonnejšími strojmi, im zasvätil život Aurel Stodola. Pochádzal z Liptovského Mikuláša a v úcte  ho mal samotný Albert Einstein. O Aurelovi Stodolovi sa dozviete z informačnej tabule hneď vedľa fontány alebo v expozícii Pracovňa profesora Stodolu v mestskom múzeu. Dokonca jeho meno a mená ďalších 70 výnimočných mikulášskych rodákov nájdete vytesané na fontáne. Keď sa nachvíľu zastavíte, vo farebných blokoch fontány uvidíte odraz okolitých domov. Keďže kedysi patrili bohatým mešťanom, mnohé z nich sú krásne zdobené. Stačí len zdvihnúť hlavu a uvidíte reliéf páva, ktorý krášli najbližšiu fasádu. Pozoruhodné detaily však hľadajte najmä na historických dominantách. Na najstaršej stavebnej pamiatke Kostole sv. Mikuláša objavíte reliéf žehnajúceho Mikuláša a slnečné hodiny, na Župnom dome erb Liptovskej stolice, na Pongrácovskej kúrii zasa bustu svetoznámeho grafika Kolomana Sokola a mohutnou arkádou je neprehliadnuteľná hneď susedná budova, v ktorej dnes sídli mestské múzeum. Atmosféru historického centra dotvárajú sochy osobností. Sú v nadživotnej veľkosti a výnimočné sú tiež tým, že na ich podstavci nájdete životopis zobrazovanej osoby, a tak sa hneď môžete začítať do príbehu šľachtica Pongráca, básnika Janka Kráľa, zakladateľa slovenského ochotníckeho divadla Gašpara Fejérpataky-Belopotockého, kňaza a národovca Michala Miloslava Hodžu či autora prvého evanjelického spevníka Juraja Tranovského. Po ich prečítaní zistíte, že zasiahli nielen do mestských, ale aj národných dejín. Na potulkách vás čaká ešte jeden bonus - v určitých momentoch sa za historickými pamiatkami roztvárajú pohľady na panorámu okolitých hôr. A ak vás zmôže prechádzka, vyberte si z množstva lavičiek a oddychujúc môžete sledovať život v meste.

Kostol sv. Mikuláša na Námestí osloboditeľov  Fontána Metamorfózy Socha G.F.Belopotockého na Námestí osloboditeľov


2. UMENIE A POZNANIE NA DOSAH 

Historické pamiatky sú nielen krásne, ale v mnohých dnes sídlia múzeá a galérie. Napríklad v bývalom jezuitskom kláštore sa nachádza Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, ktoré je od podzemia až po rozhľadňu moderné, interaktívne a plné zaujímavostí o prírode. Za návštevu jednoznačne stoja galérie – Liptovská galéria P. M. Bohúňa a Galéria Kolomana Sokola. Tá prvá patrí k najstarším slovenským galériám a okrem toho, že spravuje viac ako 5000 diel, má príjemnú galerijnú záhradu. V tej druhej je najväčšia kolekcia diel maestra Kolomana Sokola, ktorého si vážil aj Pablo Picasso. V letnej sezóne sú na turistické prehliadky sprístupnené majestátne sakrálne pamiatky akými je starobylý Kostol sv. Mikuláša, synagóga s nádhernou modro-zlatou štukovou výzdobou a jeden z najväčších evanjelických kostolov, ktorý sa nachádza na Tranovského ulici. A aká by to bola návšteva Liptovského Mikuláša, keby ste nezavítali do Jánošíkovej mučiarne a súdnej siene? Obe nájdete v Múzeu Janka Kráľa, ktoré dokumentuje históriu mesta od prvej písomnej zmienky.

Stála expozícia Bohúňova sieň v Liptovskej galérii P. M. Bohúňa  Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva Synagóga


3. S TURISTICKÝM SPRIEVODCOM SA DOZVIETE NAJVIAC

Historické centrum môžete samozrejme spoznávať sami, ale nikto vám nepovie toľko zaujímavostí ako turistický sprievodca. Bude vám stačiť iba jedna hodina a dozviete o histórii a súčasnosti mesta,  vypočujete si najpútavejšie príbehy a dokonca vás sprievodca upozorní na miesta, ktoré by ste si mali odfotiť. Toto vás čaká na prehliadkovej trase s názvom Príbeh mesta. V ponuke sú aj tematické prehliadky  – Jánošíkova cesta, Mikulášski židia, Mikulášski umelci či Mikulášske tradície. Všetky vedú historickým centrom, každá trvá hodinu a má niečo špeciálne navyše. Napríklad počas Jánošíkovej cesty navštívite interaktívnu expozíciu Jánošíkova mučiareň a súdna sieň, na trase Mikulášski židia si zasa prehliadnete mikulášsku synagógu, ktorá patrí medzi najväčšie slovenské synagógy. Prehliadky si môžete objednať v INFORMAČNOM CENTRE mesta, ideálne vopred, aby ste mali turistického sprievodcu istého. 

Sprievodcovské služby mestom Sprievodcovské služby mestom Sprievodcovské služby mestom


4. TRADIČNÉ LIPTOVSKÉ JEDLÁ, VOŇAVÁ KÁVA, BEZKONKURENČNÉ KOLÁČE

Odísť z Mikuláša a neochutnať bryndzové halušky, pirohy alebo liptovské droby? Tak to by bola skutočne škoda. Tie najlepšie servírujú v Liptovskej izbe na hlavnom námestí. V lete nemáte šancu túto reštauráciu prehliadnuť, pretože ich terasa je vždy plná hodujúcich návštevníkov. V meste ale môžete vyskúšať aj medzinárodnú, taliansku, ázijskú, japonskú či grécku kuchyňu. Každý podľa svojej chuti... Ak si neviete predstaviť deň bez kávy, tak určite oceníte čerstvo upraženú a rozvoniavajúcu v pražiarni Aurelica alebo kaviarni Karma Coffee, kde si môžete vybrať aj zo skvelých koláčov. Veľký výber však ponúkajú i okolité cukrárne. V Mikuláši nájdete aj kaviareň Queen Caffe, ktorá nemá svoj názov len tak náhodou. Za jej múrmi sa kedysi odohral nevšedný príbeh – narodila sa tu pravnučka anglickej kráľovnej Viktórie. A ako sa dostala do malého mestečka pod Tatrami princezná? Toto sa dozviete od turistického sprievodcu počas už spomínanej prehliadky Príbeh mesta.

Bryndzové pirohy  Arch caffe Káva Aurelica


5. LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ LEŽÍ V OBJATÍ HÔR

Ďalším plusovým bodom mesta je očarujúca okolitá príroda. Liptovský Mikuláš s prívlastkom „mesto medzi horami“ obklopujú z juhu Nízke Tatry, vyhlásené za národný park a zo severu chrániace Západné Tatry sú súčasťou Tatranského národného parku. K tomu blízke Demänovské jaskyne, termálne pramene, na ktorých vyrástli aquaparky, vodná nádrž Liptovská Mara, ale aj rozprávkové pamiatky ľudovej architektúry. Ak v Liptovskom Mikuláši ostanete dlhšie, k všetkým týmto zaujímavým miestam budete mať doslova na skok.

 skanzen v Pribyline  výhľad na Poludnicu oddych pri Liptovskej Mare


6. PRIAMO V MESTE JE JEDEN Z NAJKRAJŠÍCH VYHLIADKOVÝCH BODOV LIPTOVA 

Na severnom okraji mesta sa nachádza výšina Háj-Nicovô. Z jej vrcholu je jedinečný kruhový výhľad na liptovskú krajinu – Liptovský Mikuláš a okolité obce, vodnú nádrž Liptovská Mara a samozrejme vrcholy okolitých hôr. Medzi nimi vyniká typický štít Kriváň, Baranec, Choč, tiež Poludnica. Na vrchol Hája vedie asfaltová cesta, no omnoho zaujímavejší je peší náučný chodník Príroda a krajina okolo nás, ktorý vás zoznámi s tunajšou prírodou. Ak patríte k seniorom plným síl, tak je tento turistický chodník s dĺžkou 1,3 km a 140-metrovým prevýšením pre vás ako stvorený. Už viete, že vás na vrchole čaká nádherný výhľad. Nájdete tu však aj veľký Pietny areál s pamätníkmi, monumentálnymi súsošiami a najväčším vojnovým cintorínom československých vojakov. Vypovedá o dobe druhej svetovej vojny, keď o Háj prebiehali jedny z najťažších bojov na Slovensku. Zaujímavosťou lokality Háj je napríklad aj to, že sa tu našiel žraločí zub, ktorý svedčí o tom, že územie Liptova bolo pred  45 miliónmi rokov zaliate morom. V srdciach mikulášanov má Háj oddávna svoje stále miesto, veď po jeho úbočiach sa spúšťali prví mikulášski lyžiari, bol tu postavený prvý skokanský mostík v Liptove, konali sa tu školské plesy či majálesy a dnes je vyhľadávanou oddychovou lokalitou. Je to miesto hodné návštevy, čo poviete? Získa si aj vás?

 výhľad z Hája-Nicovô na Liptovskú Maru  pamätník Haj-Nicovô  výhľad na Kriváň z Hája-Nicovô


7. KÚPANIE, WELLNESS A RELAX 

Prečo si nedopriať oddych v jednom z najpopulárnejších vodných parkov Slovenska – Tatralandii? Nemusíte cestovať ani k moru, aby ste si užili morskú vodu. A nielen tú, ale aj termálnu či číru. K tomu množstvo vodných masážnych sedení, vodných trysiek, gejzírov. A keď si objednáte osviežujúci nápoj rovno do bazéna, budete sa cítiť ako v hollywoodskom filme. Pokračovať môžete masážami a zábalmi vo Wellness Centre a rôznymi druhmi sáun v Keltskom saunovom svete.  

 Aquapark Tatralandia - Tropical Paradise Aquapark Tatralandia - Keltský saunový svet  Aquapark Tatralandia


8. KRÁSNE SPOMIENKY V PODOBE ORIGINÁLNYCH SUVENÍROV 

Aký by to bol výlet bez pekného suveníru, ktorý vám opäť pripomenie chvíle v meste pod Tatrami? V INFORMAČNOM CENTRE si budete mať z čoho vybrať. Len magnetiek je viac ako 100 druhov, k tomu pohľadnice, knihy, zvončeky, hrnčeky, tričká, pre aktívnych seniorov multifunkčné šatky, čelenky, rôzne turistické mapy a sprievodci. Stačí len prísť a vybrať si.

Ponuka suvenírov Informačného centra mesta LM Ponuka suvenírov Informačného centra mesta LM Ponuka suvenírov Informačného centra mesta LM
Ponuka suvenírov Informačného centra mesta LM Ponuka suvenírov Informačného centra mesta LM Ponuka suvenírov Informačného centra mesta


⇒ Praktická informácia o doprave pokiaľ necestujete autom:

Liptovský Mikuláš leží na hlavnom železničnom ťahu. Okrem dobrého  spojenia, máte prepravu Železničnej spoločnosti Slovensko bezplatnú, ak ste prekročili vek 62 rokov. Vyhľadajte si najlepšie spojenie na www.cp.sk.

V Liptovskom Mikuláši je železničná a autobusová stanica na jednom mieste, vzdialená 1 km (cca 13 min. chôdze) od historického centra. Aquapark Tatralandia je vzdialený 4 km od historického centra, v letnom období tu premáva MHD č. 13 a celoročne prímestská doprava, ktorú si môžete vyhľadať na www.cp.sk a do vyhľadávača zadajte zastávku „Liptovský Mikuláš,,Aqua Park“. Lesopark Háj-Nicovô je z historického centra vzdialený 1,5 km (cca 18 min. chôdze) k železničnému priecestiu. Odtiaľ môžete pokračovať Cestou hrdinov 2,2 km (cca 33 min. chôdze) alebo náučným chodníkom Príroda a krajina okolo nás s dĺžkou 1,3 km (cca 20 min. chôdze) s prevýšením cca 140 m. Samozrejme treba počítať aj s cestou späť.
O
dneste si z Liptovského Mikuláša krásne zážitky a poznanie!

Ak budete mať akékoľvek otázky, obráťte sa na INFORMAČNÉ CENTRUM mesta Liptovský Mikuláš. Tu vám ochotne poradíme a poskytneme bezplatné propagačné materiály.

Dňa 11.3.2024