Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Návštevník   /   BLOG   /   Športuj v meste olympijských víťazov

Športuj v meste olympijských víťazov

V Liptovskom Mikuláši je toľko vrcholových športovcov, ako snáď v žiadnom inom slovenskom meste. Úspešne reprezentujú Slovensko v mnohých odvetviach športu. Získali olympijské medaily, tituly majstrov sveta, Európy či Slovenska. Spomeňme aspoň tých naj - olympijskí víťazi vo vodnom slalome Michal Martikán, Jakub Grigar a Elena Kaliská, v tom istom športe majster sveta Alexander Slafkovský, olympijská medailistka a majsterka sveta v zjazdovom lyžovaní Petra Vlhová, majstri sveta v hokeji Jerguš Bača a Marek Uram, v kulturistike Ľuboš Maliňák a kickboxe Martin Navrátil, vo fitness majsterka sveta Dominika Multáňová a majster Európy Michal Barbier,...
Nemusíte patriť k športovej špičke, aby ste v Mikuláši mohli športovať ako tí najlepší. Zároveň sú tu športové možnosti, ktoré môžete zažiť len v tomto meste:


Raftujte ako olympionici

Na Areáli vodného slalomu môžete splaviť tie isté trate, na ktorých trénujú a súťažia tí najlepší z tohto športového odvetvia. Kontaktujte športovú agentúru, ktorá vám poskytne nielen ostrieľaného inštruktora, ale aj vybavenie na splav. A potom už len odvážne vykročte a na raftovacích člnoch zdolajte spenenú rýchlu vodu, pokorte vodné prekážky a prejdite cieľom ako víťazi. Keď už budete na tomto mieste a budete mať vody stále málo, vyskúšajte aj wakeboarding a wakeskating. Dopriať si tu môžete aj dávku suchozemskej športovej zábavy v podobe paintballu, streľby na terč alebo oddychového Adventure golfu. Že aký to je? Je to golf vo veľkosti minigolfových dráh. Všetky aktivity na Areáli vodného slalomu sú možné od jari do jesene. A vodným športom predsa nevadí ani dážď!
 
Rafting na Areáli vodného slalomu Areál vodného slalomu Adventure golf

Športujte na bežeckých trasách mikulášskych olympionikov

A čo takto zlepšiť si kondičku na bežeckých trasách pomenovaných podľa Petry Vlhovej a Michala Martikána? Obe vedú Lesoparkom Háj-Nicovô. Sú strednej náročnosti, s prevýšením do 175 metrov, dlhšia trasa je trasa Michala Martikána s 5,3 kilometrami a kratšia Petry Vlhovej s 3,3 kilometrami. Zacvičiť si môžete na workoutovom ihrisku, ktoré nájdete takmer na vrchole Hája, odkiaľ sa vám roztvorí skvelý výhľad. Zaujímavé výhľady vás budú sprevádzať aj na ďalších úsekoch. Na informačných tabuliach si môžete  pozrieť  tipy na rozcvičku od kondičného trénera Šimona Klimčíka. Tabuľu k trase Petry Vlhovej nájdete hneď za železničným priecestím pri vstupe do lesoparku a k trase Michala Martikána na parkovisku na vrchole Hája pri cykloprístrešku. A tu je ďalšia možnosť – šliapnuť do pedálov a vyjsť sem na bicykli.
 
Bežci pori informačnej tabuli na Háji-Nicovô Bežecká trasa Petry Vlhovej Workoutové ihrisko na vrchole Hája     

Vyskúšajte singletrail Háj Flow v Liptovskom Mikuláši

Prvý single trail v Liptovskom Mikuláši nájdete v atraktívnej oblasti Lesoparku Háj-Nicovô. Cyklotrasa s jednosmernou premávkou, dĺžkou približne 800 m a prevýšením 100 m je vybudovaná tak, aby si ho užili nielen nadšenci horských bicyklov, ale aj deti. Tak čo skúsite ho aj Vy?
 
Single trail Háj Flow Single trail Háj Flow Single trail Háj Flow

Lietajte v jedinom veternom tuneli na Slovensku

Viete si predstaviť vietor s rýchlosťou 270 kilometrov za hodinu? Tak presne taký prúdi v presklenej letovej komore veterného tunela Hurricane Factory, kde môžete vyskúšať adrenalínový pocit voľného pádu.  Tu sa jedna minúta letu  rovná zoskoku z lietadla z výšky 4000 metrov. Nemusíte mať však žiadne obavy, lietať budete sa pod dohľadom skúsených inštruktorov. Dokonca nemusíte mať s lietaním žiadne predošlé skúsenosti.  
 
 Hurricane Factory Tatralandia  Hurricane Factory Tatralandia  Hurricane Factory Tatralandia

⇒ Informácia pre rodičov malých športovcov
Ak radi športujete s vašimi deťmi, tak lietať vo veternom tuneli môžu už deti od 5 rokov,  odporúčaný vek na raftovanie je od 10 rokov – tu je podmienka, že dieťa musí vedieť plávať. Beh na trasách olympionikov zvážte podľa fyzičky vášho dieťaťa, alebo môžete využiť trasy ako nenáročný turistický terén. Single trail Háj flow je vybudovaný tak, aby ho zvládli aj deti, zjazd zvážte podľa schopností a zručností vášho dieťaťa. 


Tip na záver: A čo napríklad nenáročná cyklistika? 

Cyklochodníkom po brehu rieky Váh si môžete dopriať nerušenú jazdu na bicykli, či inline korčuliach v dĺžke 6,6 km. Cyklochodník vedie južným okrajom mesta v pokojnom prostredí rieky Váh. Po trase si môžete odpočinúť v troch cykloprístreškoch a na mnohých lavičkách, zacvičiť si na workoutových ihriskách. Vaše ratolesti určite ocenia detské ihriská v tesnej blízkosti cyklochodníka.
 
Cyklochodník po brehu rieky Váh Cyklochodník po brehu rieky Váh Cyklochodník - cykloprístrešok

Toto je top športová ponuka Liptovského Mikuláša, ale zahrať si tu môžete tenis, squash, bowling, využiť služby fitness centier, streľníc, korčuliarskeho simulátora či ľadových plôch. Kompletnú ponuku športovísk a aktivít nájdete v turistickej databáze, po zadaní do vyhľadávača "Pre koho - Športovci". 
 
Ak budete mať akékoľvek otázky, obráťte sa na INFORMAČNÉ CENTRUM mesta Liptovský Mikuláš. Tu vám ochotne poradíme a poskytneme bezplatné propagačné materiály.

Dňa: 3.4.2024