Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Zapálili sme Vatru zvrchovanosti

Zapálili sme Vatru zvrchovanosti

  14.07.2023   |   Tlačové správy

Pálenie Vatry zvrchovanosti si na Háj Nicovô každoročne prichádza pozrieť množstvo ľudí a za posledné roky je medzi nimi stále viac detí. Ich vzťah k zlomovým historickým medzníkom sa snaží mesto budovať cez zábavné aktivity na takýchto spomienkových podujatiach. Aj dnes pri príležitosti osláv výročia prijatia deklarácie o zvrchovanosti Slovenska sa nad mestom deti bavia a súťažia, vatra čaká na zapálenie a keď sa rozhorí, deti si môžu opiecť špekačky na malom ohnisku

 
„My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada,𝐬𝐥𝐚́𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐧𝐞 𝐯𝐲𝐡𝐥𝐚𝐬𝐮𝐣𝐞𝐦𝐞, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo.
 
V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie.
 
Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta.
 
Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa."
 
Bratislava, 17. júl 1992