Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Prvá mestská budova dostane zelenú strechu

Prvá mestská budova dostane zelenú strechu

  02.08.2023   |   Tlačové správy

Moderná ekologická zelená strecha a tiež estetické a funkčné vegetačné steny už čoskoro prispejú k vyššiemu komfortu zamestnancov Verejnoprospešných služieb (VPS). Administratívna budova VPS na Družstevnej ulici dostane zelenú pokrývku ako prvý mestský objekt v Liptovskom Mikuláši. 

„Rekonštrukcia strechy je súčasťou polmiliónového projektu zníženia energetickej náročnosti budovy, na ktorý sme získali peniaze z Plánu obnovy a odolnosti SR, bez nutnosti načrieť účasťou do mestskej kasy,“ poznamenal primátor Ján Blcháč. 
Zelenú strechu s plochou vyše 300 metrov štvorcových dotvoria rastliny, ktoré poznáme zo skaliek a ktoré majú výbornú schopnosť zadržať vodu až na úrovni 50 percent. Budova VPS ozelenie aj na dvoch stenách. Popínavé rastliny vedené zvislo na pomocných lankách vytvoria tepelný ostrov, ktorý sa bude podieľať na termoregulácii budovy vo všetkých ročných obdobiach. 
Projekt zahŕňa zateplenie objektu, rekonštrukciu vykurovania a výmenu osvetlenia za úsporné LED žiarovky. Súčasťou opatrení je inštalácia systému tieniacej techniky v podobe slnolamov. 
Cieľom navrhovaných aktivít je ročná úspora energie až takmer 70 percent. V súčasnosti má objekt vydané právoplatné stavebné povolenie. Realizáciu predpokladáme v budúcom roku