Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Skládka sa začína nanovo prekrývať

Skládka sa začína nanovo prekrývať

  08.08.2023   |   Tlačové správy

Zle uzatvorená presakujúca skládka komunálneho odpadu vo Veternej Porube už nebude ohrozovať okolitú prírodu, mesto dnes stavenisko odovzdalo zhotoviteľovi, ktorý skládku znovu uzatvorí. Práce by mali trvať 12 mesiacov, realizovať ich bude spoločnosť Slovkorekt, s. r. o., ktorá vzišla z verejného obstarávania. 
 
„Tentokrát práce vykoná firma, ktorá má na takéto realizácie odbornú spôsobilosť a odbornosť zabezpečí aj stavebný dozor, aby sa nezopakovalo nesprávne prekrytie z minulého obdobia. Pretože pochybenie, keď bola skládka zle uzatvorená, spôsobilo mestu obrovské finančné škody, zároveň bolo pravidelnými priesakmi ohrozované životné prostredie. Takáto situácia, ktorú nám tu zanechali predchodcovia a traumatizuje nás od roku 2015, sa už nesmie opakovať,“ povedal primátor Ján Blcháč.
 
Vďaka opätovnému uzatvoreniu telesa skládky sa mesto zbaví aj finančnej záťaže. Pochybenia pri jej prvom zakrytí stáli mesto približne dva milióny eur. Najväčšou položkou bola samotná realizácia prekrytia vo výške 1,2 milióna, ktorú treba nanovo vykonať. Vyvážanie priesakových kvapalín, ktoré plnia zberné nádrže, stáli k dnešnému dňu 560-tisíc eur. Ostatné zbytočné výdavky tvoria sankcie za neodborné uzatvorenie skládky (vo výške 117 tisíc eur).
 
Zhotoviteľ sa rozhodol stavenisko nepretržite monitorovať kamerovým systémom, po odovzdaní diela bude v monitorovaní skládky pokračovať aj mesto Liptovský Mikuláš. V minulosti totiž neznámy páchateľ urobil v zbernej nádrži na priesakové kvapaliny umelý otvor a nechal znečistené vody vytekať do blízkeho potoka, čím reálne ohrozil životné prostredie. Pred podobnými sabotážami budú skládku chrániť kamery.
 
O opätovnej rekultivácii Skládky tuhého komunálneho odpadu vo Veternej Porube rozhodla Slovenská inšpekcia životného prostredia ešte v roku 2019. Keďže skládka nebola uzavretá v súlade s projektovou dokumentáciou, nie je možná lokálka oprava, ale na celom povrchu musí byť vybudovaná nová funkčná tesniaca vrstva.
 
Radnica na tento účel získala úver z Environmentálneho fondu vo výške dva milióny eur. Jeho prijatie schválili poslanci nového mestského zastupiteľstva v januári 2023, kým zastupiteľstvo v starom zložení pred minuloročnými voľbami odmietalo situáciu so skládkou roky riešiť. Úver s výhodným úročením 0,1 percenta p. a. bude mesto splácať 20 rokov.