Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Mestský dychový orchester oslávil polstoročnicu

Mestský dychový orchester oslávil polstoročnicu

  07.09.2023   |   Tlačové správy

Bez orchestra sa nezaobíde žiadna významná spomienková udalosť, ten náš mestský dnes oslávil polstoročnicu. Dychovkári si pripomenuli jubileum slávnostným koncertom v Dome kultúry. Zástupca primátora Rudolf Urbanovič im pri tejto príležitosti odovzdal Cenu mesta Liptovský Mikuláš.

"Som vďačný všetkým dychovkárom, že množstvu podujatí dávajú svojím výkonom dôstojnosť, visačku kvality, originality a zároveň zachovávajú historické a kultúrne dedičstvo v regióne. Prajem všetkým súčasným aj budúcim členom, aby nám všetkým svojimi vystúpeniami aj v ďalších desaťročiach prinášali radosť, pookriatie a možno niekedy aj chvíľku na zamyslenie," uviedol viceprimátor Urbanovič.
 
Teleso, ktoré dnes všetci poznáme pod názvom Mestský dychový orchester, prešlo za 50 rokov historickými obmenami. V okrese v sedemdesiatych rokoch minulého storočia pôsobilo sedem až deväť dychoviek. Od roku 1993 ostali po spoločenských zmenách v hornom Liptove len dva životaschopné orchestre, dnes už len jeden. Od novembra 2003 pôsobí dychovka v mikulášskom Dome kultúry.
 
Za 50 rokov súbor odohral neuveriteľných 3000 vystúpení a vystriedalo sa v ňom zhruba 200 hudobníkov. Organizačným vedúcim je už dve desiatky rokov Jaroslav Guráň. Dirigentskú paličku majú v rukách striedavo zakladateľ Ľubor Patsch a Rastislav Macko.