Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Vojenská akadémia píše už 50 ročnú históriu

Vojenská akadémia píše už 50 ročnú históriu

  13.10.2023   |   Tlačové správy

Polstoročnicu vojenského vysokého školstva na Liptove si Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika dnes pripomenula slávnostným programom v priestoroch školy.

Akadémia s mestom spolupracuje najmä v oblasti uchovávania historickej pamäti, ale aj v oblasti krízového manažmentu. Pri príležitosti okrúhleho jubilea odovzdal primátor Ján Blcháč do rúk rektora Jozefa Putteru Cenu mesta Liptovský Mikuláš.

"Som hrdý, že vojenská akadémia je celé desaťročia neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta, pretože v mnohých ohľadoch je neporovnateľná s ostatnými vysokými školami v krajine, dokonca je výnimočná aj v medzinárodnom meradle. Do Liptovského Mikuláša neraz prilákala vojenské elity, významných hodnostárov a odborníkov z celého Slovenska aj zo zahraničia. Prichádzajú k nám aj so svojimi rodinami za prácou a v mnohých prípadoch ich jedinečná atmosféra nášho mesta okúzli natoľko, že sa im stane domovom. Sú to ľudia, ktorí idú príkladom svojej okolitej komunite," uviedol primátor Ján Blcháč.

Výročie vojenského vysokého školstva na Liptove motivuje predstaviteľov akadémie pokračovať vo svojom poslaní s odhodlaním a hrdosťou. Zároveň prijímajú výzvy, ktoré pred nimi stoja v modernej dobe.

"Akadémia ozbrojených síl nie je len vojenskou vysokoškolskou vzdelávacou inštitúciou. Predstavuje zároveň miesto, kde sa formuje charakter. Tu sa poslucháči učia lojalite, odvahe a oddanosti demokratickým hodnotám, ktoré tvoria základy nášho štátu. Je to miesto, kde sa šíri povedomie o dôležitosti, ale aj cene mieru a bezpečnosti nielen pre našu krajinu, ale aj pre celý svet," povedal rektor akadémie Jozef Puttera.

Okrúhle výročie je podľa rektora tiež príležitosťou na spomienku a poďakovanie ľuďom, ktorí vysoké vojenské školstvo na Liptove budovali počas celej 50-ročnej histórie. Boli to stovky, možno tisíce profesionálnych vojakov a civilných zamestnancov.