Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Stretli sa s deťmi so samopalmi v rukách, dnes volajú po mieri

Stretli sa s deťmi so samopalmi v rukách, dnes volajú po mieri

  11.11.2023   |   Tlačové správy

Hrdinstvo vojakov v jednom z najkrvavejších konfliktov v dejinách ľudstva si dnes do nášho mesta prišli uctiť aj vojnoví veteráni, ktorí boli presne pred tridsiatimi rokmi vyslaní ako prví z našej republiky na pozorovateľskú misiu OSN do Libérie.  Primátor spolu so svojimi zástupcami, predstaviteľmi vojenskej akadémie a vojakmi, ktorí počas svojho života zabezpečovali prímerie na Slovensku, ale aj vo viacerých európskych a svetových krajinách, zapálili sviečku symbolicky 11. novembra o 11:11 h pri pamätníku Matka vo Vrbici, pietny akt pokračoval pri Pomníku obetiam zahraničných misií a operácií na Háji Nicovô.

 
Výročie ukončenia prvej svetovej vojny si celý svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň vojnových veteránov. Štvorročný konflikt ukončilo prímerie, ktoré bolo podpísané 11.11. 1918 o 11.11 h. O tejto hodine sa dnes pamätne rozozvučali zvony na kostole Zbierka vo Vrbici. Symbolom utrpenia vojakov sa stal červený kvet vlčieho maku, jeho pripnutím im ľudia vzdávajú úctu.
 
Pri príležitosti 30. výročia vyslania na misiu UNOMIL a Medzinárodného dňa vojnových veteránov poďakovali predstavitelia mesta desiatim misionárom - Mariánovi Áčovi, Ivanovi Bílému, Viliamovi Bystrianovi, Radoslavovi Jašovi, Jánovi Kabátovi, Ľubomírovi Klimekovi, Jurajovi Latovi, Dušanovi Pančíkovi, Milanovi Semanovi, Jozefovi Šimovi.
 
Aká bola úloha týchto vojakov na misii UNOMIL?
Pár mesiacov po vzniku samostatnej Slovenskej republiky požiadala Organizácia spojených národov členské štáty, medzi nimi aj Slovensko ako čerstvého člena, o pozorovateľov na monitorovanie situácie po občianskej vojne v Libérii. Na misiu UNOMIL odletela 12. novembra 1993 jednotka desiatich dôstojníkov, ktorí ako prví slovenskí vojaci na vlastnej koži zistili, čo je to Afrika. Stretli sa s ľudským utrpením, s ťažkými podmienkami, s deťmi so samopalmi v rukách či vypálenými dedinami. Vo viacerých krajinách prispievali k udržiavaniu mieru, o to viac ich trápi boj za našimi hranicami. Rozhodli sa preto volať po mieri.