Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
V mikulášskych parkoch ani na námestiach už nebude prekážať cigaretový dym a ohorky, mesto rozširuje zákaz fajčenia

V mikulášskych parkoch ani na námestiach už nebude prekážať cigaretový dym a ohorky, mesto rozširuje zákaz fajčenia

  16.01.2024   |   Tlačové správy

V Liptovskom Mikuláši a jeho mestských častiach máme 11 parkov, niektoré z nich sa stali obľúbenou lokalitou pre fajčiarov. Cigaretový dym však často sprevádza aj neporiadok, po zemi sa povaľujú ohorky aj krabičky z tabakových výrobkov. Najväčší problém so znečisťovaním býva v Rohonciho záhrade, ktorá sa nachádza v centre mesta a často aj v Parku Márie Rázusovej Martákovej. Radnica sa rozhodla zakročiť a prostredníctvom mestského zastupiteľstva nastavila pravidlá v mestských zelených zónach aj na námestiach tak, aby naplno slúžili na svoj účel všetkým návštevníkom.

Na terasy pohostinstiev sa zákaz nevzťahuje
„Zákon samospráve umožňuje cez všeobecné záväzné nariadenie stanoviť zákaz fajčenia na verejných priestranstvách cez mestské nariadenie, takže po schválení poslancami tento zákaz zavádzame vo všetkých mestských parkoch a na cintorínoch. Fajčenie je zakázané aj na námestiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí a konajú sa tu podujatia, ktorých návštevníkmi sú často rodiny s deťmi,“ priblížil Gabriel Lengyel z mestského úradu. 
Na návštevníkov terás reštauračných a pohostinských zariadení sa počas prevádzkových hodín tento zákaz nevzťahuje.
Zákon okrem toho stanovuje zákaz fajčiť na detských ihriskách či na zastávkach a staniciach verejnej dopravy. Dodržiavanie nariadenia aj zákona kontroluje aj mestská polícia, v roku 2023 udelila sankcie 18 fajčiarom za odhodenie cigaretového ohorku na zem.