Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Rok remesla: Učili sa starodávnu techniku spracovania vlny

Rok remesla: Učili sa starodávnu techniku spracovania vlny

  04.03.2024   |   Tlačové správy

V mestskej základnej umeleckej škole sa priučili starodávnej technike spracovania vlny. Plstenie si vyskúšali mladší žiaci aj účastníci štúdia pre dospelých, predviedla im ho majsterka remesla Anna Dolníková. Spracovanie vlny bolo ešte donedávna jedným z dôležitých súčastí hospodárskeho fungovania komunity v našom regióne, dnes o ňom mladšie generácie vedia iba málo. Aj preto sa ZUŠ J. L. Bellu, rozhodla túto techniku predstaviť svojim žiakom a v prezentácii ďalších zručností "starých" majstrov bude mikulášska ZUŠ-ka v Roku remesla pokračovať.

Anna Dolníková sa plstiť naučila v roku 2009, z jej rúk vzišli multifunkčné kapsičky, kabelky či štýlové klobúky. Svoje umenie prenáša na ďalších nasledovateľov v Liptovskom Mikuláši dva až trikrát do roka.
Rok 2024 je v našom meste oslavou tradičného aj moderného remesla. Kumšt mikulášskych remeselníkov počas neho spoznajú všetky generácie od detí v materských školách až po seniorov. Jedným z jeho cieľov je vzdať hold našim predkom a ich precíznej práci a tiež ukázať mladším generáciám, akými remeslami sa tunajší ľudia živili.