Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Hliadky sú stále v teréne, v noci medveďa neodstrelili

Hliadky sú stále v teréne, v noci medveďa neodstrelili

  18.03.2024   |   Tlačové správy

V okolí Liptovského Mikuláša dohliada na bezpečnosť obyvateľov šesť hliadok. K dispozícii majú dron s termovíziou, nočné videnia, pozorovaciu techniku, fotopasce aj služobné zbrane. Medveď, ktorý včera napoludnie zišiel do mesta, poranil piatich ľudí. V obytných zónach strávil približne 20 minút, odvtedy sa pohybuje v lesoch. Hliadky majú pokyn na jeho elimináciu, do obývaných častí ho nevpustia.
 
Na mikulášskej mestskej polícii bola zriadená základňa pre krízový štáb, chlapi si tam ráno rozdeľujú úseky na hliadkovanie a nabíjajú batérie na drony. V teréne je dnes do 16. hodiny štrnásť mužov zo Štátnej ochrany prírody, TANAP-u a NAPANT-u, potom ich vystrieda nočná zmena. So zásahovým tímom aktívne spolupracujú poľovníci, mestskí aj štátni policajti.
 
Všetci piati poškodení sú obyvateľmi Liptovského Mikuláša, mesto ich bude kontaktovať a hľadať spôsob, ako im pomôcť a podporiť ich.
 
Spolupracujeme s poľovníckymi združeniami v katastri Liptovského Mikuláša, požiadali sme ich, aby zasielali na Ministerstvo životného prostredia žiadosti o odstrel synantropných medveďov.
 
Budeme kontaktovať aj členov Združenia miest a obcí Liptova, aby postupovali rovnako.
 
V súvislosti s výskytom medveďa hnedého vyhlásilo mesto Liptovský Mikuláš mimoriadnu situáciu a žiada obyvateľov, aby sa najmä v ranných a večerných hodinách nepohybovali mimo obytných častí.
 
Pokiaľ v Liptovskom Mikuláši a okolí zahliadnete medveďa, okamžite kontaktujte VÝLUČNE linku 158!!!