Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Liptovské droby srbskej delegácii chutili

Liptovské droby srbskej delegácii chutili

  17.05.2024   |   Tlačové správy

Niekoľkočlenná delegácia zo Srbska si prišla do Liptovského Mikuláša po skúsenosti, ktoré mesto nadobudlo počas päťročného procesu vybavovania ochrannej známky Európskej únie pre regionálnu špecialitu Liptovské droby. Srbsko sa snaží známku získať pre svoju klobásu. 

Členovia občianskeho združenia Liptovské droby majú rád na rozdávanie, celý proces vybavovania európskej známky absolvujú už druhý raz. Vlani totiž podali žiadosť aj pre šialence, čo sú v podstate droby plnené v tenkom baraňom črievku a sú špirálovito zatočené. Možno bude môcť byť Liptov o pár mesiacov hrdý na ďalšiu regionálnu špecialitu s chráneným zemepisným označením.

S myšlienkou získať ochrannú známku pre Liptovské droby prišiel ešte v roku 2015 na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest primátor Ján Blcháč. O rok neskôr vzniklo s týmto zámerom občianske druženie a po ďalších piatich rokoch plných práce v teréne a papierovačiek boli Liptovské droby zaregistrované do systému kvality Európskej Únie ako potravina s chráneným zemepisným označením.