Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Honorárny konzul Tadeusz Frackowiak podporuje rozvoj cezhraničnej spolupráce, mesto ho ocení

Honorárny konzul Tadeusz Frackowiak podporuje rozvoj cezhraničnej spolupráce, mesto ho ocení

  06.06.2024   |   Tlačové správy

Za rozvoj zahraničných vzťahov s Poľskou republikou a za dlhoročnú aktívnu spoluprácu s Liptovským Mikulášom schválili poslanci mestského zastupiteľstva ocenenie pre poľského honorárneho konzula na Slovensku Tadeusza Frackowiaka. Cenu mesta Liptovský Mikuláš mu navrhol primátor Ján Blcháč udeliť pri príležitosti okrúhleho 20. výročia vzniku konzulátu a súčasne životného jubilea 70 rokov.

Svoj prvý Honorárny konzulát na Slovensku zriadila Poľská republika práve v Liptovskom Mikuláši. Od otvorenia stojí na jeho čele Tadeusz Frackowiak, ktorý bol iniciátorom nadviazania partnerských vzťahov medzi Liptovským Mikulášom a poľským mestom Żywiec. Zabezpečil tak rozvoj cezhraničnej spolupráce nášho mesta s Poľkou republikou, a tým aj možnosti čerpania eurofondov, ktoré sú určené práve na spoluprácu so zahraničím. 
Honorárny konzul sa dlhoročne angažuje aj v Koalícii značiek horských zemí, ktorá už dvadsať rokov oceňuje a popularizuje ľudí z horských území Slovenska a Poľska. Na jeho podnet sú pravidelne v rôznych kategóriách nominovaní a oceňovaní Mikulášania aj podnikateľské subjekty z nášho mesta v prestížnej súťaži Osobnosť horských zemí. Ocenenie Tadeuszovi Frackoviakovi odovzdá primátor Ján Blcháč na oslavách výročia vzniku konzulátu v Liptovskom Mikuláši.