Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Mestskí policajti ľahko nájdu strateného človeka cez novú aplikáciu

Mestskí policajti ľahko nájdu strateného človeka cez novú aplikáciu

  19.06.2024   |   Tlačové správy

Stratené alebo dezorientované osoby nájdu naši mestskí policajti za pár sekúnd s presnosťou na 15 metrov. Ako jedna z prvých na Slovensku začala Mestská polícia v Liptovskom Mikuláši využívať portál Bezpečie. Nová aplikácia pomáha pri riešení viacerých krízových situácií, okrem pátrania po osobách umožňuje policajtom priamo vidieť nahlasovanú udalosť, napríklad požiar alebo napadnutie. Vďaka portálu Bezpečie totiž operátor tiesňovej linky 159 môže vidieť obraz z fotoaparátu volajúceho. 

 
| Presné pokyny odbúrajú stres
Systém funguje tak, že v núdzovej situácii vytočí obyvateľ číslo 159 a oznámi svoju situáciu, následne dostane od operačného dôstojníka SMS správu so špecifickým odkazom. Keď ho otvorí, potvrdí zdieľanie svojej polohy a po povolení prístupu ku kamere spustí aj videohovor.
„Operátor má tak prístup k obom kamerám telefónu volajúceho, ktoré si vie v prípade potreby prepnúť. Takýto postup sa osvedčil aj v prípade, keď je človek svedkom mimoriadnej udalosti alebo nekalej činnosti,“ priblížil postup Dominik Ženatý, projektový manažér portálu.
Policajt dáva cez telefón pokyny ako postupovať v núdzovej situácii, aby sa človek vyhol chybným krokom, čo sa často vplyvom stresu stáva. Operačný dôstojník je zároveň prepojený cez videohovor aj s tabletmi v autách mestskej polície, čo umožňuje skupinovú komunikáciu už počas jazdy k miestu.
 
| Zvládnu to deti aj seniori
Náčelník mikulášskych mestských policajtov Stanislav Bargel priblížil široké spektrum možností, pri ktorých bude portál pre obe strany výhodný a využiteľný. Poradia si s ním deti aj seniori.
„Môže sa stratiť dieťa a my dokážeme promptne určiť jeho polohu. Vieme poskytnúť informácie iným záchranným a bezpečnostným zložkám ako štátna polícia, hasiči či zdravotníci. Poslúži tiež na ohlasovanie priestupkov ako sú čierne skládky, dlhodobo odstavené autá, pri odchyte túlavých zvierat, pri znečisťovaní verejných priestranstiev, porušovaní poriadku, konfliktoch, požiaroch, náhlych zdravotných problémoch alebo pri zraneniach,“ vymenoval Bargel.