Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
V galerijnej záhrade sme pripravili Detský festival remesiel

V galerijnej záhrade sme pripravili Detský festival remesiel

  21.06.2024   |   Tlačové správy

Šikovné sú tie naše mikulášske deti. V kultivovaných priestoroch galerijnej záhrady dnes predviedli svoje remeselné a umelecké zručnosti na Detskom festivale remesiel. 

Zo záhrady sa ozývali zvuky nákovy, tkáčskych stavov, kladiva či ľudovej muziky. Deti z mestských základných škôl sa tam pod dohľadom majstrov svojho remesla zahrali na kováča, vyskúšali si dojenie oviec, vžili sa do pracovných postupov mlynára, tkáča, rezbára, kováča či zlatníka.
 Ako sa na správnych jarmočníkov patrí, vlastnoručne vyrobené produkty deti zo škôl ponúkli svojim rovesníkom. Každá škola odprezentovala vo svojom stánku jedno z remesiel našich predkov od tkáčstva, cez hrnčiarstvo, garbiarstvo, vyšívanie krojových častí až po výrobu papiera a perníkov.
Pri pochopení našej histórie, kultúry a tradícií deti naplno zapojili všetky zmysly. Mesto Liptovský Mikuláš festivalom vytvorilo školákom a škôlkárom priestor na učenie sa, zábavu, sebarealizáciu a radosť zo zhotoveného výrobku. Odmenou im bola drevená medaila a výučný list.
Podujatie sme pripravili pri príležitosti Roku remesla a 600 rokov jarmokov v Liptovskom Mikuláši. Otvoril ho viceprimátor Ľuboš Trizna.