Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Na Liptovskej Mare sa začali Majstrovstvá sveta v lodnej triede Vaurien

Na Liptovskej Mare sa začali Majstrovstvá sveta v lodnej triede Vaurien

  15.07.2024   |   Tlačové správy

Hladinu vodného diela bude na plachetniciach tento týždeň až do piatku 19. júla súťažne brázdiť 54 tímov z 10 krajín. Už 62. šampionát včera oficiálne otvorili slávnostným ceremoniálom, súťažiacich z celého sveta privítal za obyvateľov nášho mesta primátor Ján Blcháč. 

Vaurien je dvojposádková loď, posádku tvorí kormidelník a kosatník. Lodná trieda má dlhú históriu, vznikla v roku 1952, a je členom medzinárodnej federácie World Sailing. 
Jachtári majú svoj štart v maríne pri Bobrovníku, denne absolvujú tri rozjazdy. V závislosti od vetra tak dvojčlenné posádky na vode strávia tri až šesť hodín. Majstrovstvá na najvyššej svetovej úrovni sa v našom regióne konajú druhýkrát, a to po 14 rokoch. Na Liptovskej Mare súťažia tímy od exotickej Angoly, cez Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Taliansko, Belgicko, Holandsko, susedné Poľsko a Českú republiku, až po usporiadateľskú krajinu. Náročnú organizáciu na svoje plecia zobrali členovia Yacht Clubu Limar z Ráztockej zátoky, šampionát organizujú v spolupráci so Slovenským zväzom jachtingu a Národnou asociáciou lodnej triedy Vaurien. Za odklepnutím usporiadania pretekov medzinárodnou federáciou je aj dominantné a kvalitné vaurienové zázemie práve na liptovskej priehrade. Podujatie finančne podporilo aj Mesto Liptovský Mikuláš.