Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
Oslávili storočnicu organizovaného hasičstva

Oslávili storočnicu organizovaného hasičstva

  26.08.2024   |   Tlačové správy

Storočnicu organizovaného hasičstva dnes slávia v Liptovskej Ondrašovej. Pri tejto príležitosti tunajším dobrovoľným hasičom udelil Ján Blcháč Cenu primátora mesta. Ondrašovský zbor má približne 50 členov, z nich je pätina žien, najstarší člen Ján Dobeš má 87 rokov.

Ročne sa členovia dobrovoľného hasičského zboru dostavia do služby bez nároku na odmenu pri 15 až 30 prípadoch. Okrem požiarov, čoraz častejšie riešia dôsledky meniacej sa klímy ako povodne, veterné smršte, lokálne záplavy, ľadovú povodeň, odtiahnutie alebo vyslobodenie áut z terénu či likvidáciu bodavého hmyzu.
Najdôležitejšie momenty tunajší hasiči zachytávajú v knihe zápisov. Z nej sa dozvedáme o mimoriadnych zásahoch pri požiari veľkého cisternového vozňa v miestach, kde je dnes Lidl. Ondrašovskí hasiči pomáhali aj pri likvidácii požiaru Liptov Arény, ako najdlhší zásah evidujú 16 hodinový výjazd v roku 2017 pri povodni v Demänovskej doline, Demänovej a Bodiciach. 
Z celkového počtu 17 príslušníkov Dobrovoľného hasičského zboru mesta tvoria 13 chlapi z Liptovskej Ondrašovej najpočetnejšie zastúpenie, čím sú suverénne najaktívnejším zborom v Liptovskom Mikuláši. Počas roka organizujú súťaž O pohár primátora a súťaž v požiarnom útoku so staršími striekačkami. Pravidelne sa zúčastňujú na ligových súťažiach. Snažia sa vychovávať aj nové kádre cez osvetu a výchovu medzi deťmi a mládežou. 
V súčasnosti sídlia v objekte, ktorý bol v rokoch 2021 a 2022 rozšírený o nadstavbu a garáž techniky. Do budúcnosti plánujú dokončiť podkrovie tohto objektu. Technicky sú dobre vybavení, najväčšími výzvami do budúcnosti pre nich je zabezpečenie dostatočného počtu členov a boj s následkami anomálií počasia.