Liptovský Mikuáš
  Úvod   /   Samospráva   /   Tlačové správy
V kováčskej vyhni sa po desaťročiach rozhorel oheň

V kováčskej vyhni sa po desaťročiach rozhorel oheň

  23.09.2024   |   Tlačové správy

V mikulášskej Vrbici sa budú opäť ozývať údery kladiva o kov. V hospodárskej časti Rodného domu súrodencov Rázusovcov vznikla nová expozícia kováčstva, symbolickým odomknutím starej železnej zámky ju dnes slávnostne otvoril primátor Ján Blcháč.

„Presne v týchto miestach sme v januári vyhlásili Rok remesla. Vtedy som prisľúbil, že pri tejto príležitosti zrekonštruujeme deravú strechu, ktorá bránila vzniku kováčskej vyhne a tento sľub sme v lete splnili. Investícia si vyžiadala 20.000 eur. Vytvorili sme tak ďalší priestor, ktorý reprezentuje našu históriu a jedno z tradičných remesiel, ktorým sa kedysi Mikulášania živili,“ skonštatoval primátor Ján Blcháč.

 
Zachránili sme ju pred rozpadom
Zamestnanci mestského Múzea Janka Kráľa v novej expozícii nainštalovali vzácnu, viac ako 160-ročnú kováčsku vyhňu, ktorú do Rázusovie domu premiestnili z chátrajúcej chalupy v neďalekej obci Vlachy. Pôvodná vyhňa je národnou kultúrnou pamiatkou a jej premiestnenie schválili pamiatkari.

„Dlhé desaťročia chátrala a bola nevyužívaná, takže sme ju vlastne zachránili pred rozpadnutím. Miestnosť pri Rázusovie dome sme navyše upravili tak, aby bola vyhňa funkčná. Počas podujatí v nej bude miestny kováč tvoriť nové výrobky,“ priblížila využitie riaditeľka múzea Katarína Verešová.

Súčasťou expozície je aj nástrojové vybavenie z pôvodnej vyhne či informačné panely.
 
Očakávame turistov aj exkurzie
Novootvorená expozícia bude súčasťou prehliadky Rodného domu súrodencov Rázusovcov, predstavitelia mesta očakávajú záujem formou školských exkurzií.

„Už slávnostné otvorenie vyhne sme spojili s remeselnými dielňami pre žiakov tunajších škôl a pre verejnosť. Keď som videl deti, ako sa zaujímajú o prácu šikovných kováčov, ani na chvíľu som nepochyboval, že táto expozícia bude lákadlom nielen pre turistov, ale aj pre školy a rodiny s deťmi,“ doplnil primátor.

 
Zmysel nájde počas plánovaných podujatí
Svoje umenie počas slávnostného otvorenia predviedli návštevníkom miestni kováčski majstri, jeden z nich - Andrej Lukáč, bude priamo vo vyhni ukazovať počas podujatí prácu s kovom.

„V každom prípade chceme ukázať to remeslo, že nie len na počítači sa dajú tvoriť zaujímavé veci, ale dá sa krásne tvoriť a hrať s rôznymi materiálmi. Kľudne, ľudia si to môžu prísť vyskúšať, nech si vážia hodnotu tých ručne vyrobených vecí, nech vedia, že je za tým tvrdá drina,“ pozval do expozície.

 
Primátor plánuje ďalšiu expozíciu
Do budúcna má vedenie mesta ambiciózny plán zriadiť vo vedľajšej miestnosti druhú expozíciu.

„Vedľa kováčskej vyhne chceme zriadiť expozíciu garbiarstva, veď práve kožiarske remeslo bolo v našom meste v minulosti najrozšírenejšie. Celé priestory budú ešte atraktívnejšie,“ vysvetlil Blcháč.

 
Z histórie: Najznámejší boli Dudovci
V Liptovskom sv. Mikuláši sídlili viacerí šikovní kováči, ktorí si v roku 1617 založili vlastný cech. Je to najstarší písomne doložený cech v našom meste. Tento cech jestvoval až do druhej štvrtiny 19. storočia. Najznámejšími miestnymi kováčskymi majstrami boli Dudovci, po ktorých je dodnes pomenovaná jedna z mestských ulíc.